söndag 10 februari 2008

Söndagsfika

Söndagar är en sån dag som jag brukar bli sugen på något till fikat, annars brukar det gå bra utan. Jag brukar göra italienska saffransskorpor ibland, de är goda och hållbara. Fick detta recept från TV4 i julas. Har provat att göra utan saffran men det blev inte lika bra, kändes som det saknades något men barnen tyckte de var goda även utan saffran. Visar receptet här nedan, skickar även med ett OERHÖRT enkelt recept på bröd, som jag lyckades med faktiskt vilket är högst ovanligt, mina limpor brukar inte gå att äta utan endast användas som mordredskap, men där funkar de desto bättre..:) Men detta bröd blev gott,billigt och bra.

Jag tycker att det är så gott med nybakt bröd till soppa, så jag skickar med ett recept på en god tomatsoppa oxå.





Recept Saffransskorpor

100g smör

1pkt saffran (originalrec sa 2 men jag tycker 1 räcker)

2 ägg

1,5 dl socker

5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1,5dl sötmandel

råsocker (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 175 grader

Stöt saffran i mortel, gärna med en sockerbit för att få upp de dyra kornen ur morteln.

Smält smör och blanda med saffran och häll i en bunke, blanda i äggen.

hacka mandlarna eller kör i mixer, lite störr bitar.

Blanda alla torra ingredienser med mandeln och häll allt i bunken och blanda ihop. Forma degen till tre längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över rå socker. In i ugnen i 25 min. Ta ut och skär försiktigt sneda längder, 1 cm, lägg tillbaka på plåten och sänk värmen till 125 grader och kör skorporna ytterligare 10 min. Stäng av ugnen och låt gärna skorporna stå och torka kvar på eftervärme.



Lantbröd

2 st

5dl vatten

50 g jäst

.5 dl olja

2 tsk salt

ca 1,5 liter vetemjöl.



Värm vattnet till 37 grader, smula jästen i bunke och häll i lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig.

Häll i resten av vattnet tillsammans med olja,salt och det mesta av mjölet.

Arbeta degen smidig gärna med degkrokar eller assistent. Låt jäsa övertäckt 15 min.

Arbeta degen ytterligare och forma 2 limpor, lite knubbiga,snitta två gånger på

varje limpa och låt jäsa till dubbel storlek ca 20 min. Grädda ca 15 min i 250 graders ugnsvärme.



Tomatsoppa

4 stora färska tomater eller 2 burkar hela konserverade.

1 l vatten

3 msk mjöl

1 gul lök

3 dl grädde

lite kechup

salt svartpeppar och lite vitpeppar.



Koka upp vatten i kastrull, snitta de färska tomaterna med ett kors på toppen och lägg i det kokande vattnet, låt vara i 1 min, ta upp och skala av tomaterna, skär i bitar ELLER hoppa över detta moment och ta konserverade, skär även dessa i bitar.

Hacka löken i småbitar eller riv.

Häll lite olja i en kastrull fräs lökhacket och tomatbitarna, salta o peppra.

Pudra över vetemjöl och rör om

Häll över vätskan, vatten och ev tomatjuice från konserveringsburkarna, tillsammans 1 liter.Vispa ihop, lök,tomater och vätska, låt koka på svag värme i ca 40 min, vispa emellanåt.

Mixa eventuellt soppan lite om det är stora bitar, eller vispa hårt.

Häll i grädde och lite ketchup, smaka av, krydda ev lite mer. Är soppan för tunn kan du reda av med lite mer mjöl. Soppan ska vara ljusröd och inte alltför tunn.

Servera med lite riven ost och ev brödkrutonger(skär vitt frombröd i små fyrkanter och fräs i margarin el olja så de får färg i stekpanna)

Inga kommentarer: