tisdag 13 januari 2009

Livet ekonomi del 4

Här befinner jag mig nu. Jag har gjort en vinst på bostadsrätten, inga lån förutom csn och jag äger inget. Förutom hälften av två bilar och två hästar. Jag har ett heltidsjobb.
Vad har jag då lärt mig av livets ekonomier?
Att aldrig släppa ett arbete utan att ha något annat. Jag vill heller inte gå ner i arbetstid för att underlätta för familjen. Det är inte längre min sak för jag har gjort det. Åtgärder måste sättas in då jag och lillkillen får långa pendlingsavstånd men jag har bestämt att mindre arbetstid för mig inte är åtgärden. Det får bli andra lösningar.
Jag har lärt mig att tänka långsiktigt. Att lyssna på mig själv och göra som jag tycker. Inte bli påverkad av andra. Jag vågar ta beslut. No matter what folk säger omkring. Jag har inte slutat köpa men måste se en långsiktig prisutveckling och avkastning.
Jag tjatar ihjäl mina barn om värdet av ekonomi,jobb och A-kassa. Samt bannlyser alla former av konsumtionslån.Mina barn har alla olika förutsättningar till ekonomiskt sinne, det har vi alla, men vi klarar oss alla bättre utan dåliga lån och en skuldsättning.
Ja så lite har jag fått med mig även om det tog sin lilla tid. Jag tackar er som orkat följa med på denna ekonomi resa och jag hoppas den har gett någon något. Själv blev jag påmind om både bra och dåliga saker som jag har gjort. Och jag måste säga återigen, att det är skönt att inte vara skuldsatt. Men självklart måste man ju vara det om man ska ha en bra och vettig bostad och den ger ju ett sparande oxå om saker utvecklas rätt. Men skönt är det...
Dessutom så hade min ekonomi självklart sett helt annorlunda ut om jag börjat att spara, investera i aktier redan när jag började arbeta. Även det lilla hade blivit stort med tiden. Detta ångrar jag. Att jag inte köpte bostadsrätt som ung-det ångrar jag. Att jag inte jobbade ihop en hyfsad lön och karriär innan jag skaffade barn-det ångrar jag. Men som många skrivit- det är ju just dessa misstag och icke misstag som formar en att bli den man är.... Och bättre sent än aldrig. Med tanke på de risker jag tagit så kunde det sett helt annorlunda ut.

4 kommentarer:

Ung kvinna sa...

Tack för en välskriven berättelse!

13:11 sa...

Tack för en intressant berättelse om dit liv.

13:11 sa...

Tack för en intressant berättelse om dit liv

Ekonomisk fighter sa...

Ungkvinna: 1311: Tack själva för att ni orkat läsa...