fredag 14 mars 2008

Lägsta nivå på ekonomisk standard

Läser idag att var tredje ensamstående med fler än 1 barn har låg ekonomisk standard, det är dubbelt så många mot år 2000....
Det är skrämmande i sig tycker jag, eftersom det finns så många barn i samhället idag som lever med separerade föräldrar. Och vart tredje har låg ekonomisk standard.

Än mer skrämmande är att se hur lågt de satt nivån för att platsa i "låg ekonomisk standard"
En ensamstående vuxen med två barn måste ha 14000-15000 kronor i månaden FÖRE skatt, för att INTE hamna i facket för "låg ekonomisk standard". För att INTE hamna där.
Om du tjänar 14000x12 ger det en årsinkomst på 168 000 kronor. Då begränsar du, om du inte har en hög kontantintinsats, vilket du med automatik har liten möjlighet till - lånemöjligheterna för att kunna köpa din bostad.
Då återstår det att hyra. Om du ger barnen varsitt rum och sover i vardagsrummet själv så hamnar du i ett behov av tre rum och kök. En sån lägenhet kostar minst 5000 kronor, kan jag med bestämdhet påstå. Och utan att kunna alla nivåer av bostadsbidrag så vill jag ändå ge mig på ett antagande att det ger ett bostads bidrag på cirka 1000 kronor i månaden.

Sen kan det variera, antingen har man barnen på heltid och får 1273 kronor i underhåll, per barn och 2100 kronor i barnbidrag. Vanligt är dock att man har barnen varannan vecka och då utgår inget underhåll och eventuellt delar man på barnbidraget.
I de fall då föräldrar inte kommer överens vid separationen och besöker familjerätten uppmuntras denna lösning, för barnens skull säger man då , men jag tror att det är delvis rent samhällsekonomiska perspektiv som spelar in, för om inget bidragsförskott, underhåll, utgår behöver inte Försäkringskassan handha dessa och inte heller lägga ut i de fall den underhållsskyldige föräldern inte kan betala. Jag tror visst att barn behöver båda sina föräldrar men inte att de mår bra av att slitas mellan 2 hem. Jag tror på en bas för mesta möjliga trygghet.
Har varannan vecka själv, av familjerätten rekommenderat, vill inte ha det så men alternativet är en smutsig strid i tingsrätten eller att avstå till den andra förälderns fördel och till det finns en hel massa skäl till att jag hellre tar varannan vecka. Men det är ingen bra lösning...
Vid varannan vecka situation får varje förälder klara sig själv, och det är inte lätt, för även om du har barnen halva tiden så måste du ha ett fungerande hem med mat och plats den veckan de kommer. Och en så länge hyr de inte ut lägenheter varannan vecka...
Men anta nu att detta handlar om en varannan vecka förälder, utan underhåll och halvt barnbidrag.
Det ger ca 9800 kr i lön efter skatt +1000 kronor i bostadsbidrag och 1050 i barnbidrag. 11850 kronor -5000 kronor i hyra=6850 kronor kvar.Till detta kommer hemförsäkring, tvlicens, telefon och dagis. Och mat för 3 personer. Bil kan ju knappast vara att tänka på och då tillkommer någon slags transportkostnad typ busskort. Sen kommer hälften av barnens kläder och aktiviteter, frisör, mediciner.
Ibland måste man vara hemma då barnen är sjuka på "ens" vecka, där går ett par hundra per dag. Kanske har man studielån eller lån på annat och där försvinner ytterligare lite. En rimlig summa kvar efter alla utgifter kan tänkas vara:
6850
- hemförsäkring 200 kr
-tvlicens 167
-telefon 500
- mat 2000
- dagis 600
- csn 500
- busskort 500
------------------------
2383
2383 kronor kvar till kläder, hygien, frisör, aktiviteter och sparande.
Och då är du över nivån för lägsta standard, över.
Du har händerna bakbundna och inget oförutsätt får hända, ingen semester men du är INTE i facket för lägsta nivå. Då undrar jag hur de som platsar i lägsta nivån har det.

När det gäller sammanboende går gränsen för att inte hamna i lägsta nivån vid att de måste tjäna 12000-13000 kronor var, brutto.

Värst är det för barn till ensamstående som inte är födda i Sverige, där lever vartannat hushåll i låg ekonomisk standard.

Känns skönt med ovanstående information i bakfickan att veta att vår nya regering lade allt fokus på att slopa förmögenhetsskatten och att sänka fastighetsskatten, och att de till slut fick till ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster .
Nu kan Hamids ensamstående mamma pusta ut, hennes städerska kan arbeta vitt, och fortsätta komma och städa jättekåken och mamman själv som saknar arbete och sysselsättning kan då ägna sig åt att räkna ut de besparingar hon gör på förmögenhetsskatten, hon kan dessutom bo kvar i villan i Danderyd för nu är ligger ju fastighetsskatten på en rimlig nivå....

2 kommentarer:

Per Penning sa...

Ajaj - där fick du till ett dräpande inlägg minsann. ;)

Det finns inte mer att säga, du har rätt i det mesta. Men jag blir fundersam på vilken regering som egentligen är bäst för oss, inte minst efter att Göran och Anitra nyttjade avdragen för hushållsnära tjänster till max efter att före valet ha använt detta som ett slagträ i debatten.

Undrar om man inte skulle bli statsminister? Var söker man den tjänsten?

Ekonomisk fighter sa...

perpenning: Nej Göran och Anitra är inga föredömen, tvärtom de eller iaf han har förlorat sin trovärdighet. Jag säger inte att alla ska ha exakt samma summa pengar varje månad, vi är olika och vill göra olika saker. MEN även den sittande regeringen bör vara humana och se till de sämst ställda, dessa barn är vår framtid. Och att så många får leva "fattigt" hämmar deras personliga utveckling, de får inte samma eller ens liknande möjligheter som andra. Och vad får de och deras föräldrar för signaler när det är tillräckligt jobbigt att få det att gå runt varje månad till de mest elementära utgifter och regeringens fokus ligger på att försämra sjukförsäkring, A-kassa och de istället snackar slopad förmögenhetsskatt, jag menar- hur många av väljarna berörs???