torsdag 23 oktober 2008

Förvirring på rotnivå...

Idag sjunker de asiatiska börserna igen. Tråkigt för då vet vi vad som komma skall här hemma... Kronan försvagas emot dollarn. Dollarn har stärkts en krona senaste tiden. Förlåt men var det inte Lehmans i Usa som startade hela finanskrisen? Är det inte Usa som dragit igång alltihop? Även om Island fortfarande skulle haft problem och även andra länder i Europa så skulle det aldrig haft den påverkan och inverkan som just en kris i Usa har. Usa har ju stora finansiella problem. Dessutom står de inför ett presidentbyte, så även där finns en oro. Hur kan då dollarn stärkas?? Jag förstår inte det. Känns inte som en rättvis reflektion av läget.
En annan sak som jag inte heller förstår är oljepriset. Under en lång period har oljepriset stigit. Bensinpriset varit uppe nästan i fjorton kronor, dieselpriset har gått om bensinpriset, oron för oljebristen har varit stor. Nu under den värlsomfattande finanskrisen går oljepriset ner...
Jag tankade för rekordlåga 11.29 häromdagen. Hur hänger detta ihop? Har de hittat en rekordstor oljekälla så att tillgången har säkrats. Eller är det så att fokus har flyttats från oljan därför att vi har andra problem? Tankar och kör vi med automatik mindre när vi stundar en lågkonjunktur? Det är så oerhört många bitar som inte faller på plats, var finns logiken?
Det är samma sak med en börskurs på en aktie. Den avspeglar ju inte på långa när värdet. Att allmän oro eller optimism kan påverka kurserna-fine, det förstår jag men just nu är det ingen som helst relevans. En aktie går upp 10% ena dagen och alla jublar, kanske pga av en bra rapport som Ericsson häromdagen. För att sjunka som en gråsten samma 10% två dagar efter. Samma rapport är gällande..... Var ligger logiken?

Inga kommentarer: