tisdag 2 december 2008

Regionfonder

Läser på i min bok "Alla svenskar kan bli..." och den blir bättre och bättre.
Läser något som för mig var en nyhet. Är dåligt påläst på fonder och ibland när jag tittat på mindre fondförvaltare så har insatserna varit så höga. Läser nu att man kan spara i regionfonder. Om man vill gynna eller särskilt tror på en region så kan man spara i en sån fond. Det låter spännande och sunt och lite uppfriskande tycker jag. Fonden satsar även i onoterade bolag vilket oxå är positivt. Har en paradoxal inställning till fonder. Vill inte betala avgifterna och tycker att jag vill ha kontrollen själv vilket talar emot fondsparande. Samtidigt kör jag fast, vilket är lätt gjort som ensam. Man kollar på samma saker och hittar inte nya aktier,möjligheter och marknader och då är fonder bra.... Ska fundera på en fond i min region. Den hade bara hållt på sen augusti så det är inte lätt att säga hur det går. Men då jag bor i en företagar region med många framgångsrika företag och mångårig erfarenhet av företagsdrivande så känns det just nu ganska rätt. Lägsta insats är 100 kr och avgiften 1.5%. Måste kolla runt om den avgiften är okey. Någon som vet?

2 kommentarer:

Spargrisens Mor sa...

Har kollat lite på fonder då jag själv var intresserad, men de flesta fonder hade såna avgifter som 1,4% och mera. Hittade något som heter Indexfonder, de hade avgifter från 0% (Zero) och 0,4% (den som jag fastnade för i min bank) och kanske det fanns fler med avgifter under 1%. Frågade efter Indexfond i banken, och fick känslan av det är inte intressant för dem att sälja såna, mycket svårt att få veta något om sådan fond. Förmodligen för att de inte tjänar tillräckligt på den. Kanske var det en sån där "girigbuk" som satt där!

Ekonomisk fighter sa...

spargrisens Mor: Tack ! Jag är lite skeptisk just till indexfonder då jag läste att ofta strävar förvaltarna bara efter att slå just index och är sen nöjda. Kan vara så men jag vet inte... Men min avgift på regionfonder verkar ju normal då iallafall...
Kanske tjänar bankerna som du skriver inte så mycket på indexfonder...ska nog ta vad de tycker med en nypa salt...