onsdag 25 juni 2008

Oljan

Det är 4 saker som figurerar överallt när man pratar om den svenska börsen såväl som den amerikanske och för all del hela världsekonomin. Det är Oljan, Räntan, Dollarn och inflationen. Oljan är väldigt styrande och väldigt oroväckande, så få sitter på tillgången och vi är så många som behöver. Och med tanke på allt vi utvecklat sista århundradet är det konstigt att vi inte lyckats hitta ett substitut. Vi kan åka till månen, rädda foster i ett oerhört tidigt stadium, vi kan hitta lukrativa branscher såväl rumsrena som icke. Organ transplantationer-fattiga säljer organ för att få pengar till mat- rika har mage att utnyttja fattigdomern och att köpa. Smugglare tar enorma risker för att smuggla knark, människor och många får höga straff. Kort sagt-kreativiteten som läggs på att tjäna pengar är enorm och ofta beundransvärd. Men varför lyckas vi inte ersätta oljan? Vilka enorma pengar ligger inte där? Och varför lyckas vi inte göra oss mindre beroende av den samma.
Jag bor i en mellanstor stad som sista 20 åren har haft en inflyttning på ca 50-60 000 invånare. Häromveckan gjorde man en kontroll av bilar som passerade genom staden. Vi har även fått en annan kringfartsled ska tilläggas. Så just den mätta vägen är avlastad sen en tid.
För 5 år sedan passerade här 70 000 bilar på ett dygn. Nu passerar 270 000. En ökning på 200 000 bilar!!!
Och det innbär ju att fler använder bilen, då inte så många nya flyttat in. Vi har fler bilar i varje hushåll. Och då är bensinpriset ändå uppe i 14 kr, Dieseln är uppe i 14 kr. Hur går det ihop? Jag får inte ihop det. Det vi däremot tagit tag i är uppvärmningen av våra bostäder, där har vi valt alternativ. Läste en artikel om nya bensinsnåla bilar, ett alternativ var en liten Aygo, den drar enligt uppgift 0.46 l / vid 100 km kostar endast 95 000 kr i inköp. Hur trafiksäker eller hur liten den är framgår inte men det känns ändå som om vi är på rätt väg.
Jag var ganska liten på 70-talet men jag kommer ihåg oljekrisen. Och hur oroliga vi var för att oljan skulle ta slut, glädjen över att nya fynd gjordes och rädslan över att vi skulle behöva frysa.
Nu är vi 30 år senare. Vad har hänt?
Kanske vi inte är lika rädda över att frysa men över att oljan ska ta slut.
Det måste ju gå att hitta alternativ. Det måste gå att vidta åtgärder.
Jag anser att staten ska subventinera ALL kommunaltrafik. Det ska vara helt gratis att åka kommunalt. Och vi ska utvidga kollektivtrafiken och tågbanorna, och göra det billigt att resa med tåg. Att det är billigare att flyga utomlands än att åka tåg är för mig obegripligt. Jag betalar hellre mer i skatt och får en tryggare och mer hållbar miljö än fortsätter som nu. I Stockholm finns en välutbyggd kellektivtrafik som oftast fungerar utmärkt. Och många människor åker, gör sig besväret att byta tåg och att trängas. Uppmuntra detta. Skulle kollektivtrafiken vara gratis så skulle vi hitta lösningar i vardagslivet, som vi inte gör nu, och åka kollektivt.
Får vi dessutom bort bilarna kommer antagligen fler välja att cykla. Visst, denna lösning kostar, i förlorad bensin skatt, och i att dra runt kollektivtrafiken. Men vad får vi istället?? En betydligt renare miljö, en hållbar framtid, en betydligt förminskad oro över oljan. Och vi får fler arbetstillfällen. Och med en mer utbyggd tågbana kan vi få bort mängden tunga transporter. Det är helt förbluffande att den får fortgå!!!
Hur kan det vara lönsamt att skicka alla dessa tunga lastbilar runt om i Sverige,runt i världen!!!!
Och alla lastbilschaufförer som likt torskfiskarna är rädda att förlora sina jobb och försvarar dessa angrepp på miljön och framtiden, för att rädda sina jobb och tänker oerhört korssiktigt, de kan börja arbeta inom kollektivtrafiken om de inte hittar något annat arbete. LÖSNINGAR, vi måste hitta dem.
De flyger inte likt stekta sparvar in i munnen på oss och presenterar sig själva!!! Vi måste prova oss fram.
Endast den som inte gör någonting- gör fel sa Ingvar Kamprad och jag tycker att det ligger mycket i det..

2 kommentarer:

ordningsfrun sa...

Min man kör lastbil just nu, och jag ser få likheter mellan honom och torskfiskarna.

En av anledningarna till att det går bra för åkerierna är att våra järnvägar är så överbelastade att det inte går att skicka alla varor via järnväg. En annan anledning är att det faktiskt inte finns överallt. Norr om dalälven är järnvägen mycket sporadiskt utbyggd. Vill du skicka varor från Piteå till Mora eller från Östersund till Haparanda så finns bara ett alternativ.

Min man tillhör de som skulle jubla om järnvägen byggdes ut här uppe, även om det skulle innebära att han fick byta jobb. Men risken att någon politiker skulle vilja investera i bättre infrastruktur norr om dalälven är nog ytterst liten...

Ekonomisk fighter sa...

ordningsfrun: Tack för en intressant vinkel på problemet. Jag menar de chaufförer som likt torskfiskarna...Inte att alla gör det. Jag bor i ett transportmecka och hör ofta,den i bloggen nämnda uppfattningen, men jag har självklart ingen rätt att generalisera. Att din man har den syn han har är toppen, och självklart måste järnvägarna byggas ut.Mer pengar måste läggas där, även uppe hos er.