lördag 20 september 2008

Bankerna upp

Jaha, så vände det-igen.
Usa sänder ut betryggande budskap och svenska börsen svarar med att göra en rekyl på bankaktier. Detta är naturligtvis bra. Det sänder en trygghet ut bland svenska folket, om än en falsk trygghet. Eller en trygghet som vi inte behöver på det sätt som vi tror oss behöva. Eller?
Hursomhelst tycks ordningen vara ordningsställd på världsmarknaden, och här hemma i hus och hem - för ett tag.
Men det är en sak(av många) som jag inte kan förstå i det här. Bankaktierna i Sverige sjönk drastiskt från det ögonblicket Lehmans konkurs blev känd och fram till glädjenyheterna i fredags. Nordea gick under fredagen upp 10.90.
Swedbank gick upp 16 kr, och SEB + 17.75. Dessa höjningar skedde på en dag. På ett bräde. Hur kan det vara möjligt?
Börsens kurser styrs av tillgång och efterfrågan. Främst efterfrågan, skulle jag påstå. Tillgång en finns.
Hur kan det vara möjligt någon kan vara villig att betala 17.75 kr mer för en seb aktie på fredagen än på torsdagen? Att man vågar köpa den, och hellre gör det på fredagen, det kan jag förstå men hur kan man värdera den till 17.75 mer?
Hörde och såg en bra intervju med Annika Falkengren ,Seb ,idag på tv4 morgon.
Hon sa många intressanta saker men en av dem var att "det är tur att det fortfarande finns människor kvar på banken som var med under bankkrisen på 90talet".
Och det är det ju. Det känns bra för oss som kunder att veta. Erfarenhet är tryggt.
Men känslan är ärligt, precis helt tvärtom. Jag blir orolig för alla dessa starka makter som styr världekonomin. Det känns inte som makter med erfarenhet. För isåfall-hur kunde Lehmans gå i konkurs med en skräll?
Varför kom det inte små pustar med förberedelser på att "det här kommer nog inte att gå", "Vi har stora likviditetsproblem" Varför gjordes inte tydligare "vinstvarningar" så att skrällen inte blev så högljudd. Lehmans var topp tre bland de mest kreditvärdigaste bankerna i världen.
Topp tre!!! Vari ligger substansen till det. Hur mäter man kreditvärdighet. Är det inte just att man har förtoendet att få kredit?
Falkengren sa att " de har likviditetsproblem, plötsligt klarar man sig inte med kreditkort längre...
Vad är det man försöker mörka? Och i det fallet när man vet hur ens beslut och aktioner på verkar världsmarknaden-har man inget ansvar? tar man inget ansvar? För resten av världen.
Och just genom att inte agera anvarsfullt måste de ju ha bränt sitt förtroendekapital så de aldrig kan återuppbygga det igen.
Jag var inne på bankaktier i början på veckan, men hade inte pengarna tyckte jag. Men det är en lukrativ aktie på kort sikt vad det verkar när den kan gå upp och ner nästan 20 kr på en dag...

Inga kommentarer: