onsdag 3 september 2008

Bröd

I vår familj går det åt bröd för ungefär 70 kr per vecka. Men vi är ju då en ganska storfamilj.
Dock stör jag mig på att brödet blivit så dyrt, ju nyttigare desto dyrare-eller inte kanske..
Det som går att hitta billigt fortfarande är ljus formfranska och sådant bröd som ska rostas och detta är inte nyttigt. Har i olika omgångar i livet bakat bröd, helt själv och med hjälp av mix. Mixen har lyckats och varit uppskattat men inte det andra. Det har fått slängas.
Men på min arbetsplats har jag en dam som bakar allt bröd själv. Detta imponerar på mig. Frågade henne lite om vad hon gjorde för bröd och hon berättade då att hon har 3-4 olika bröd hon gör på surdeg. Surdeg gör man en sats av och fryser ner i 1,2,3 dl portioner och sen använder man detta när man bakar bröd. Man tillsätter jäst, mjöl och kanske solrosfrön och visst antal dl surdeg. Detta har jag gjort nu 3 ggr på en vecka. Första gången blev det skit och pannkaka och tjockt och däst men sen har det funkat. Förändringen var att jag började använda degkrokar på elvispen och körde degen med. Mycket bra. Så nu ska jag fortsätta med detta.
Största och viktigaste motiveringen är graden av nyttighet, inga konstiga E-tillsatser. Läser man innehållsförteckningen på ett bröd så blir man ofta chockerad av vad det innehåller.
Jag gör dubbla satser och delar bröden och fryser in. Det är ju inte lika hållbart som bröd med konserveringsmedel så det går inte att ha för mycket framme.
Det känns lite bra i själen oxå, jag är inte en helt förtappad mamma utan barnen har fått uppleva hembakt bröd, iaf under en period. Känns även skönt att stanna upp lite i stressen och göra detta moment, istället för att stressa och jaga eller kolla meningslös tv.
Vet inte vad den övriga familjen tycker om de uppskattar detta, har en svag men påträngande känsla av att de snart kommer att be om Hönökaka eller Polarbröd. Förra veckan när vi storhandlade, då hade jag endast bakat en gång, det misslyckade försöket med tegellimporna. Min sambo började plocka ner limpa efter limpa i vagnen.
-Vi behöver inte det där, du vet jag bakar nu...... sa jag och kände mig lite präktig.
Sambon tog tveksamt tillbaka en limpa.
-Jaha, ska du fortsätta med det...... :)

Inga kommentarer: