fredag 7 mars 2008

Libbydibby

Eftersom vi är några stycken i familjen har vi fördelat matlagningen till en dag i veckan och detta funkar bra, det är lite sämre med att göra ordning köket efteråt av nån anledning.
På fredagar är det yngsta barnets dag och han väljer alltid typ Kebabtallrik eller pizza. Det får ju i såfall bli hemmagjord eftersom han ska hjälpa till att laga, han försöker propsa på köpt och det går bra säger jag, om du bjuder och funkar det med hemmagjord, för hans sparade pengar i kassaskåpet ska av nån anledning inte gå till hämtmat men han troddde kanske att mina kunde göra det.
En annan favorit är Libbydibby.
När vi bodde hemma på vår gata i stan, :) hade vi en Libanesisk kvarterskrog som även hade framgånsrik take away och det brukade vi göra ibland. Grillspett med kyckling,nötfärs och fläskfile, strips eller ris eller bulgur och en mängd valfria mezaz, smårätter där självklara valet alltid låg på hommus och en persiljesallad, där fanns så mycket annat gott oxå, fetaostminipiroger med mera med mera. Till detta fick man (får, de har inte slagit igen) libanesiskt bröd som är urgott att doppa i hommusen.
Eftersom vi är många och även om vi inte är många som ska äta så är det dyrt att hämta så vi har gjort en egen variant av detta. Detta står på sonens meny för kvällen:
Kycklingfile
Fläskfile
Klyftpotatis
Hommus
persiljesallad
Libanesisktbröd.

Gör så här:
Hommusen: Billigaste alternativet är att göra sjäv och att även koka kikärterna själva. Willys har billiga på påse, lägg i blöt några timmar minst, gärna över natten. Koka upp i nytt vatten med lite salt i låt koka ca 1 timme.
Köp annars färdigkokade på burk.
Ta fyra deciliter kikärter o mixa i beredare, pressa i 1-2 vitlöksklyftor, några droppar citronsaft(går bra med den i en plastcitron), lite salt vit peppar och svartpeppar. Fyll på med grekisk youghurt, ta lite i taget och mixa ihop allt det ska inte bli rinnigt utan en slät sträv massa, smaka av och krydda eventuellt mer. Låt stå svalt till serveringen.

Klyftpotatis köp färdig eller det billigare alternativet, gör själv. Skala potatis, eller låt skalet sitta och skrubba endast av(blir lite krispigare) skär potatisen i klyftor och lägg på plåt med bakplåtspapper under, häll över salt, vanligt eller flingsalt och gärna lite smulade torkade örter, Rosmarin eller Timjan, eller annan, Ringla över olja, den du har raps,oliv eller majsolja. Blanda ihop allt och sprid sen ut det på plåten, in i ugnen 225 grader i ca 40 min, de ska vara gyllenbruna, rör om efter halva tiden.

Kött och kyckling, stek i strimlor, krydda med grillkrydda.
Den ambitiöse kan givetvis trä upp på spett och grilla i ugnen, men jag orkar sällan det, de ska ju ändå träs av och ätas upp.
Beräkna kött och potatis för antal personer, hommusen räcker till 4-6

Persiljesallad
Hacka ett knippe persilja smått, skär 3-4 tomater, smått, smått blanda ihop, pressa över en citron och ringla över olivolja(helst), det ska vara mer citron än olja och salladen ska vara väldigt blöt.

Libby bröd: Finns billigt, 6 kr på Willys bland annat.

Ät och njut!

Uppdatering: Hittade endast svindyr fläskfile i affären så jag hoppade över det och gjorde Cevapcici istället till och det var nästan godare.
Nötfärs och påsmix för Cevapcici var det som behövdes.

Inga kommentarer: